Open Source CMS

WordPress is een Open Source CMS dat zowel kan worden gebruikt voor het beheer van een website als voor het beheer van een weblog. WordPress is zelfs uitgeroepen tot het beste Open Source CMS van 2009.
Door de vele beschikbare plugins biedt WordPress tegenwoordig zelfs mogelijkheden om een eigen webwinkel te starten. WordPress is hier oorspronkelijk echter niet voor ontworpen zodat wij hiervoor andere software adviseren.

Website onderhoud met een CMS

Een content management systeem is een web-applicatie waarmee het mogelijk is eenvoudig en zonder veel technische kennis documenten en gegevens op internet te publiceren. Als afkorting gebruikt men ook wel CMS, naar het Engelse content management system (inhoud beheer systeem).
Een functionaliteit van een CMS is dat gegevens zonder lay-out (als platte tekst) kunnen worden ingevoerd, terwijl deze gegevens aan bezoekers worden gepresenteerd met een lay-out door toepassing van sjablonen. Een CMS is vooral van belang voor websites waarvan de inhoud regelmatig aanpassing behoeft, terwijl deze in een vaste lay-out aan bezoekers wordt gepresenteerd. De meeste grote bedrijven gebruiken voor hun website tegenwoordig een CMS. Een bekende variatie op het CMS is de weblog.

Het Open Source CMS WordPress kan zowel worden gebruikt voor het beheer van een website als voor het beheer van een weblog.

Wat is een Open Source CMS?

Open Source software, waar het WordPress CMS ook onder valt, heeft twee belangrijke kenmerken:

  • de programmacode van de software is vrij beschikbaar
  • de gebruiker van de software mag die programmacode wijzigen, aanvullen en opnieuw verspreiden.

Open Source software  kenmerkt zich vaak door een vrij grote groep gebruikers die ‘de community’ wordt genoemd. Deze community houdt zich actief bezig met de verbetering van het product.

Wat zijn de voordelen van het Open Source CMS WordPress ?

  • Wordpress is een zeer gebruiksvriendelijk CMS
  • De code die door Wordpress wordt gecreëerd is volledig conform de standaarden van de W3C organisatie
  • Het Wordpress Open Source CMS is eenvoudig uit te breiden met plugins en widgets
  • Alle code die wordt gecreëerd door Wordpress is volledig conform de W3C standaarden
  • Wordpress heeft uitgebreide zoekmachine (Google SEO) optimalisatie mogelijkheden
  • Uw site is hierdoor voor zoekmachines makkelijk doorzoekbaar
  • Het CMS heeft goede beheermogelijkheden